Ontwikkeling VDMA
_in opdracht van: ABC / MOOI ontwikkelt

Midden in het centrum van Eindhoven ligt een gebied dat barst van de potentie: het VDMA-terrein. VDMA, op steenworp afstand van het station, is bomvol geschiedenis, met historische panden als de Luciferfabriek en de Zusterflat.

In 2017 startte de stad Eindhoven een grote aanbestedingsprocedure voor de verkoop van het terrein. Als morgenmakers waren we vrijwel vanaf de start betrokken bij het team ABC/MOOI. Gedurende bijna twee jaar werkten we intensief samen. Als morgenmakers brachten wij Eindhovense kennis, designdenken en een sociale focus mee. We lieten in drie rondes meer dan twintig inzenders achter ons, en eindigden op de tweede plaats.

Een plek waar je graag wilt zijn
Ons voorstel maakt van dit eens vergeten gebied een levendige buurt, een plek waar je graag wilt zijn: verbonden met wat was, verweven met wat is, en klaar voor dat wat komen gaat. We ontwikkelden met allerlei partners uit de stad een plek waar het fijn is om te zijn. Waar talent en groei – in welke vorm dan ook – alle ruimte kan krijgen, waar je ideeën kunt uitwerken en waar we slim samenwerken aan innovatie om maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan.

De historische gebouwen krijgen een nieuwe betekenis: een publiek interieur voor heel Eindhoven. Het hele gebied is toegankelijk, een netwerk van pleinen, tuinen en straten. VDMA wordt radicaal groen; gevels, daken en de openbare ruimte is helemaal overgroeid. Een prachtige biotoop voor vlinders, vogels en andere dieren. Stad en natuur versterken elkaar. Mooiste voorbeeld is wel de Biomakery, een kas vol tropische planten die het afvalwater van het gebied zuivert. Boven deze toegankelijke, aardse en groene laag zweven vier eigenzinnige hoogbouwelementen. Hemels en transparant, een gedroomde stad in de lucht.

Inclusief en sociaal ontwikkelen
Al vroeg in het proces zijn we uitgenodigd om aan te sluiten bij het team van architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en andere adviseurs. Onze focus lag daarbij op het bewaken van de inclusiviteit van het plan: hoe zorgen we dat VDMA een plek wordt waar alle Eindhovenaren zich welkom voelen? Zo ontwierpen we in samenwerking met partners uit de stad een publieksprogramma gericht op talentontwikkeling, van tiener tot start-up. Met de placemakingstrategie die we ontwikkelden zou VDMA vanaf de start open, transparant en bovenal van ons allemaal zijn.

En dat hele verhaal heeft onze schrijver Mieke verwerkt in een beleefbare en prikkelende indiening voor VDMA.

  • _waar: Eindhoven
  • _wanneer: 2018-2019
  • _met: Civic architects, Buro Harro, Marco Broekman, Braaksma&Roos, VenhoevenCS, HeyHeyDeHaas, Buro Loo, Move Mobility, Total Cost, COB-WEB, Iris advies, ABT, Bouw21, Weebers Advocaten en ABCNova