Bijna iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar voor veel mensen is het een (groeiend) probleem. Het afgelopen jaar vol lockdowns en afstand bewaren, heeft het er niet beter op gemaakt. Het project Hallo! bestaat uit verschillende onderdelen om op een creatieve manier het gesprek aan te gaan over eenzaamheid en er zelf mee aan de slag te gaan. Er is een doeboek, bijeenkomsten, gesprekspakketjes en een wijkroute.
Hallo! is ontstaan uit een vraag van Stichting AB voor Elkaar, de wijkvereniging van de Achtse Barrier in Eindhoven. Samen met hen, met Gemeente Eindhoven en WIJEindhoven hebben we ons gericht de wijk Achtse Barrier. Vervolgens hebben we in samenwerking met Archipel Zorggroep aangepaste versies voor ouderen gemaakt.
Doeboek
Het doeboek bevat opdrachten en vragen die bewoners zelfstandig, samen met een buur of kennis of in de wijk kunnen uitvoeren. Het laat bewoners op een laagdrempelige manier naar de onderwerpen eenzaamheid, verbinding en contact kijken. Er zijn invuloefeningen, actieve oefeningen waarbij je de wijk in moet en creatieve opdrachten.
Bijeenkomsten
In de Achtse Barrier organiseerden we verschillende bijeenkomsten, overkoepelend en in kleinere groepjes. Waar mensen die verbinding zoeken behoefte aan hebben, kan namelijk heel erg verschillend zijn. Sommige bewoners zijn geholpen met meer contact. Andere hebben juist behoefte aan meer inzicht in zichzelf.
Gesprekspakketjes
Voor Archipel hebben we verschillende gesprekspakketjes ontwikkeld die gebruikt konden worden in de dagbestedingsgroepen. Ieder gesprekspakket bevat een opdracht om de ouderen (zo zelfstandig mogelijk) te prikkelen om een andersoortig gesprek met elkaar te voeren. Zo is er een kaart met ‘zo zou mijn leven ook kunnen zijn’ met fotokaarten met allerlei beroepen over de vraag wat je vroeger wilde worden. En de vraag: met wie zou jij nog wel eens willen dineren? Er zijn ook meer creatieve opdrachten.
Het succes van de gesprekspakketjes voor Archipel leidde ertoe dat we soortgelijke opdrachten zijn gaan ontwikkelen voor de taalgroepen, wandelgroep en mijmermiddagen die worden georganiseerd door AB voor Elkaar. De seniorenwandelgroep kreeg opdrachten die ze konden uitvoeren tijdens het wandelen. De taalgroep kreeg opdrachten die juist zorgen voor een persoonlijk gesprek zonder daar veel moeilijke woorden voor nodig te hebben. De dames van de mijmermiddagen kregen opdrachten over dromen, verlangens en hoe ze daar met kleine stapjes in dagelijks leven al aan kunnen werken.
Hallo!-route
In de Achtse Barrier hebben we daarna een route uitgezet: een expositie langs een wandelroute van 1,3 km met prikkelende vragen en opdrachten die voor gesprek en verbinding zorgen. We hebben de route zo beeldend en positief mogelijk gemaakt, er mag gelachen worden! Je kon de route alleen lopen, maar natuurlijk ook met iemand die je goed kent of juist nog niet zo goed kent. De route begon bij wijkcentrum De Mortel en eindigt in de collectieve bloementuin.
- _waar: Achtse Barrier, Eindhoven
- _wanneer: lopend
- _met: Stichting AB voor elkaar, WijEindhoven, Gemeente Eindhoven, Archipel Zorggroep | mogelijk gemaakt door: Gemeente Eindhoven en Prins Bernhard Cultuurfonds