Hallo!

Bijna iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar voor veel mensen is het een (groeiend) probleem. Het afgelopen jaar vol lockdowns en afstand bewaren, heeft het er niet beter op gemaakt.

Stichting AB voor Elkaar is een wijkvereniging van de Achtse Barrier in Eindhoven. Ook zij maken zich zorgen over mensen met gevoelens van eenzaamheid in hun wijk. In 2019 organiseerden ze enkele thema-avonden over eenzaamheid. Dat was een startpunt om de wijk in beweging te krijgen om eenzaamheid gezamenlijk aan te pakken.

Duurzaam verbinden
Maar Stichting AB voor Elkaar wilde meer dan alleen activiteiten organiseren. Hoe kunnen we mensen in de Achtse Barrier op een duurzame manier verbinden? En hoe kunnen we met hen het gesprek voeren dat ze daar zelf ook een actieve rol in kunnen spelen? Zo is het project Hallo! ontstaan, een samenwerking van AB voor Elkaar met morgenmakers, WijEindhoven en de Gemeente Eindhoven. In Hallo! gaan we op een creatieve manier het gesprek aan in de wijk over eenzaamheid. We leggen de focus juist op verbinding en wat je zelf kunt doen.

Doeboek
Voor de eerste fase ontwierpen we een doeboek over verbinding. Het doeboek bevat opdrachten en vragen die bewoners zelfstandig, samen met een buur of kennis of in de wijk kunnen uitvoeren. Het laat bewoners op een laagdrempelige manier naar de onderwerpen eenzaamheid, verbinding en contact kijken. Tegelijk biedt het ons de mogelijkheid om informatie te verzamelen over hun behoeftes en wensen. Er zijn invuloefeningen, actieve oefeningen waarbij je de wijk in moet en creatieve opdrachten. In de Achtse Barrier hebben 45 bewoners het doeboek gestart.

Groepjes
In de tweede fase hebben we verschillende bijeenkomsten georganiseerd, eerst overkoepelend en daarna juist in kleinere groepjes. Waar mensen die verbinding zoeken behoefte aan hebben, kan namelijk heel erg verschillend zijn. Sommige bewoners zijn geholpen met meer contact. Andere hebben juist behoefte aan meer inzicht in zichzelf.

Ouderen, ook hallo!
Inmiddels zijn we samen met Archipel Zorggroep een vervolg gestart, speciaal voor ouderen. De aanpak wordt zo verder voor deze doelgroep aangescherpt.

  • _waar: Achtse Barrier, Eindhoven
  • _wanneer: lopend
  • _met: Stichting AB voor elkaar, WijEindhoven, Gemeente Eindhoven, mogelijk gemaakt door: Gemeente Eindhoven en Prins Bernhard Cultuurfonds