What If Lab – I’M IN
_in opdracht van: De Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Hoe ontwerp je een proces dat in- en uitsluiting tegengaat? Oftewel, hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen? Met die vraag zijn we aan de slag binnen het What If Lab van VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en Dutch Design Foundation (organisator Dutch Design Week). VNG deed een uitvraag voor sociaal-maatschappelijke problemen, waarvoor vervolgens ontwerpers werden uitgenodigd om met een innovatieve oplossing te komen. Onze vraag kwam uit Hoeksche Waard.

Gouden tickets
Onze uitdaging: Hoe bouwen we ‘iets’ waarmee iedereen mee kan bouwen aan de gemeenschap van Hoeksche Waard? We presenteerden een combinatie van een online- offlinecomponent: een digitaal platform en een programma van activiteiten. Magisch ingrediënt: een gouden-ticketsysteem. Alle inwoners krijgen zo’n ticket, met een unieke code. Daarmee kun je dingen winnen, maar ook meepraten, iets voor een ander doen of naar een event gaan. Zo ontstaan ‘random’ nieuwe ontmoetingen.

Dutch Design Week
Tijdens Dutch Design Week 2018 presenteerden we onze plannen in het Klokgebouw, in de stand van de VNG. Het concept werd goed ontvangen. In 2019 zijn we gestart met het opzetten van een pilot in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

Op de site van DDW verscheen een artikel over I’M IN.

  • _wanneer: 2018
  • _met: Dutch Design Foundation, Hoekse Waard