Skip to main content

Buitengewoon jezelf

op ontdekkingstocht naar je identiteit

Wie ben je en wie wil je zijn? Hoe ben je buitengewoon jezelf? ‘Worden wie je bent’ is voor iedereen een zoektocht. Maar jongvolwassenen die te maken hebben met autisme, met vragen rond gender of seksualiteit, of met een combinatie hiervan, staan voor een extra uitdaging om ‘zichzelf’ te zijn.

Onder de vlag Buitengewoon jezelf werkt morgenmakers aan deze thematiek. We bieden programma’s en tools die de jongeren zelf en hun omgeving helpen.

Wat is er aan de hand?

  • Vragen rondom seksuele identiteit en gender komen vaker voor bij mensen met autisme.
  • Leerkrachten en zorgprofessionals weten vaak niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan.
  • Hierdoor krijgen jongeren (en volwassenen) vaak niet de steun die ze juist zo nodig hebben.

‘Door het programma sta ik steviger in mijn schoenen.
De veilige sfeer die er was, gaf me ruimte om mezelf te zijn. Dat helpt me ook buiten de workshops.’

deelnemer programma Ontwerp het zelf

inzetten van creativiteit

De programma’s en gesprekstools zijn het resultaat van het ontwerpend onderzoek Buitengewoon jezelf. Daarin werkten we samen met ervaringsdeskundigen, experts op het gebied van autisme, gender en onderwijs en bijna 30 (jong)volwassenen met autisme en hun (in)formele hulpverleners.

Als ontwerpers werken we beeldend en tastbaar, dat helpt bij abstracte onderwerpen als identiteit, gender, seksualiteit en autisme. Die creativiteit zetten we samen met de deelnemers in, zo ervaren ook zij hoe je positief en speels met deze thema’s aan de slag kan gaan. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we samen lol kunnen hebben, vooral bij complexe vraagstukken. Veel deelnemers hebben dat als heel fijn ervaren.

In het ontwerpend onderzoek werkten we onder meer samen met Fontys OSO Lectoraat Waarderen van diversiteit, Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Brabant en GGzE. Arts-onderzoeker Anna van der Miesen en klinisch psycholoog Jeroen Dewinter waren als experts betrokken. Het onderzoek is gesubsidieerd door de Open Oproep Latent Talent van het Agis Innovatiefonds.

tools en programma’s

In onze shop staat meer informatie over de Buitengewoon jezelf-tools en programma’s die we al aanbieden. Met onze ervaring over dit onderwerp maken we ook graag iets op maat voor jouw organisatie, neem daarvoor contact met ons op.

Buitengewoon jezelf in onze shop

Identity Deck

ondersteunt gesprekken over identiteit

per stuk €75,-

Diversity Deck

speels in gesprek over genderidentiteit en seksualiteit

per stuk €25,-

Workshop Buitengewoon jezelf

kennismakingsmiddag met thema’s en tools

op aanvraag

Ontwerp het zelf

workshopprogramma rond gender, seksualiteit en autisme

op aanvraag

Identity Deck losse handleidingen

twee versies

per stuk €7,50