Skip to main content

Eigenwijzer babbelbox

echte zorg begint bij een goede babbel

Een gesprek voeren over wat iemand bezighoudt en belangrijk vindt, is niet altijd makkelijk. Zeker niet bij mensen met dementie. De Eigenwijzer babbelbox helpt zorgmedewerkers en familie om waardevolle gesprekken te voeren en de uitkomsten te delen. Werken met de Babbelbox is leuk om te doen en draagt bij aan mensgerichte zorg.

Bekijk deze video over Eigenwijzer babbelbox:

Dit is de babbelbox

De Eigenwijzer babbelbox is een hulpmiddel voor goede gesprekken. De box bevat onder meer tien themadoosjes met inspirerende afbeeldingen en prikkelende vragen. Deze afbeeldingen, bijbehorende tips en een emotiekaart helpen om er samen een fijn gesprek van te maken.

‘Met de Eigenwijzer babbelbox leer je bewoners beter kennen. Daardoor kun je veel beter op iemands behoefte ingaan en zo kun je echt meer kwaliteit van leven geven.’

innovatiecoach Oktober

Zo gebruik je het

De Eigenwijzer babbelbox kan op allerlei manieren worden gebruikt. Je kunt er intuïtief mee aan de slag. Kies een moment dat er ruimte is voor een gesprek. Je kunt bij gebruik deze stappen volgen.

1. Kies een thema

Kies samen over welk thema je wilt gaan praten. De thema’s staan op de rug van de doosjes. Beperk je tot één thema. Een ander thema kan later of een andere keer.

2. Gebruik de gesprekskaarten

Pak het doosje wat bij het thema hoort. Er zitten kaarten in met afbeeldingen en vragen. Deze helpen je op weg.

3. Zet de emotiekaart in

Is het lastig om te praten of iets te vertellen? De emotiekaart kan helpen. Vraag je gesprekspartner om de emoties aan te wijzen.

4. Maak notities

Heb je een leuk gesprek? Schrijf steekwoorden op de notitiekaartjes. Denk bijvoorbeeld namen van vrienden of huisdieren, plaatsnamen of andere associaties.

5. Verzamel verhalen

Plak de steekwoorden op de fotokaarten en stop ze in een envelop. Zo verzamel je waardevolle onderwerpen en kun je er nog een keer over babbelen.

6. Gebruik de tips

Op de doosjes staan tips voor een goed gesprek, bijvoorbeeld ‘Mensen met dementie zijn net tijdreizigers. Het verleden kan worden ervaren als nu. Verbeteren hoeft niet.’

7. Maak de onderwerpen zichtbaar

Je kunt de fotokaarten met notities ophangen in de kamer. (Gebruik eventueel de Eigenwijzer Babbelposter). Zo weet iedereen die binnenkomt wat deze persoon bezighoudt. Dat is een mooi haakje voor een meer persoonlijke opmerking of aanleiding voor een gesprek.

Deel de uitkomsten via de Babbelposter

Deel de uitkomsten van gesprekken met andere mensen via de Babbelposter. De poster kan een plek krijgen in de kamer van de bewoner. Hierop komen plaknotities met de belangrijkste uitkomsten uit de gesprekken met de Eigenwijzer babbelbox. Zo kunnen zorgmedewerkers en familie en vrienden in één  oogopslag zien wat op dit moment belangrijk is voor de bewoner.

De notities vormen een haakje voor een passend gesprek. Handig voor wie er werkt of wie er op bezoek komt. De notities kunnen steeds worden aangepast. Zo blijft de inhoud aansluiten bij de bewoner.

Bekijk deze video over Eigenwijzer babbelposter:

‘Nu we steeds meer werken met invalskrachten is de Babbelposter een uitkomst. Het is echt een stuk leuker als je een gesprekje kunt voeren tijdens de zorg.’

zorgmedewerker Oktober

Ontwikkeld met mensen uit de zorg, mantelzorgers en mensen met dementie

Eigenwijzer is ontwikkeld door morgenmakers, in co-creatie met mensen uit de zorg, mantelzorgers en mensen met dementie. Door steeds het product te testen, samen te verbeteren, en vervolgens weer te testen hebben we alle perspectieven mee kunnen nemen.

In dit proces hebben we nauw samengewerkt met zorgorganisatie Oktober. Bij de ontwikkeling zijn verder zorgorganisaties Joris Zorg en Zorggroep Elde Maasduinen betrokken, net als Smith Advies&Consultancy en Rens Brankaert van het Expertise Centrum Dementie & Technoligie. De ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Agis Innovatiefonds.

Maak een vliegende start

In de morgenmakers-webshop kun je een Eigenwijzer Babbelbox kopen om zelf direct zelf aan de slag te gaan. De babbelbox is eenvoudig in gebruik.

Ben je benieuwd wat de Babbelbox kan betekenen in jouw organisatie? We denken graag met je mee zodat de Babbelbox ook echt ingezet wordt. De Babbelbox is te bestellen met een vliegende start (inclusief introductie-sessie). Je kunt morgenmakers ook vragen om mee te denken over de inbedding van de Babbelbox in jouw organisatie.

Eigenwijzer babbelbox

voor waardevolle gesprekken,
ook bij dementie

per box €100,-

Eigenwijzer babbelbox – vliegende start

introductie-sessie voor gebruik

introductie + 2 boxen €350,-

Eigenwijzer babbelbox – met inbedding

begeleiding bij gebruik

op maat