Bloemenbuurt (Helpende Haan)

Een Bloemenplein zonder bloemen? Dat moet anders, vonden de bewoners van de Bloemenbuurt. Sowieso kon het plein wel een boost gebruiken. Het zou mooi zijn wanneer het een plek zou worden om elkaar te ontmoeten.

_in opdracht van: Caspar de Haan & woonstichting ’thuis
_waar: Bloemenbuurt, Eindhoven
_wanneer: 2020-2022
_met: Gemeente Eindhoven

Verbeteringen aan het plein

In een aantal sessies en veel gesprekken zijn we gaan kijken hoe het plein beter kan aansluiten bij de behoeften van de bewoners, met relatief eenvoudige ingrepen. Gelukkig was de gemeente (eigenaar van het plein) snel aangehaakt. Uiteindelijk is er meer ruimte, zijn er nieuwe speeltoestellen en bankjes geplaatst en is een groot deel van de beplanting aangepakt. Laat die bloemen maar bloeien! Er is zelfs een notenboom geplant, speciaal om in te klimmen.

Buurttuin in eigen beheer

Een deel van de wensen van de bewoners was niet te realiseren op gemeentegrond. Daarom is een deel van het plein in eigen beheer van de bewoners gekomen. Hier bouwt een enthousiast tuinteam aan een natuurlijke buurttuin. morgenmakers heeft het team met de start geholpen. Zo hebben we samen grondonderzoek gedaan, plannen gemaakt voor de indeling en een gezellig hekwerk geregeld.

Buurtstekkie voor verbinding

Inmiddels is Buurtstekkie een bloeiende plek. Buurtbewoners werken regelmatig in de tuin, of komen langs voor een praatje. De tuin zorgt voor verbinding!
In de tuin staat een kruidenspiraal, verschillende groenten, er is een watertank, een tafel. In september 2022 organiseerde het buurttuinteam een officiële opening van het Buurtstekkie. Een gezellige dag voor de hele buurt. Mooi detail: er was lekkere kaas met zelfgemaakt mosterd van mosterdzaad uit eigen buurttuin.

Dit is een project van de Helpende Haan. De Helpende Haan komt in actie in wijken en buurten waar Caspar de Haan actief is. Zo zorgen we er samen voor dat tijdens de renovatiewerkzaamheden niet alleen de woningen worden opgeknapt, maar de buurt ook op een andere manier een boost krijgt. Dit keer in een gedeelde opdracht met woonstichting ’thuis.