Buurtschap te Veld

Op een bijna verborgen plek tussen stad en natuur, in het noorden van Eindhoven gaat het gebeuren. Hier wordt Buurtschap te Veld ontwikkeld. Een bijzondere wijk, met zo’n 670 woningen die in groepjes verspreid in het landschap komen staan. Met huurwoningen, ‘ontdek’-woningen en plekken voor creatieve zelfbouwers.

_in opdracht van: Projectteam Buurtschap te Veld
_waar: Eindhoven
_wanneer: 2021-2022
_met: Marc Koppen Ontwerp, Woonbedrijf, ’thuis, Gemeente Eindhoven, Minitopia, Living Lab 040, Tom van Tuijn Stedenbouw, Velcromedia

Identiteit en communicatiestrategie

Het projectteam, met daarin onder meer Woonbedrijf, ’thuis en de Gemeente Eindhoven, heeft morgenmakers gevraagd een identiteit en communicatiestrategie te ontwikkelen. Een duidelijke identiteit is een goede basis voor alle initiatieven die in Buurtschap te Veld samen komen, en om bewoners te trekken die echt voor Buurtschap te Veld kiezen en die samen aan een nieuwe buurt willen bouwen. Hiervoor hebben we samengewerkt met Marc Koppen Ontwerp.

Vanuit die identiteit zijn we de communicatie naar allerlei verschillende groepen gaan doorontwikkelen, met de verschillende partners. Er was een grote campagne in Eindhoven en een website. Tegelijk kwamen de eerste initiatieven in ontwikkeling van de wijk op stoom.

Bijzondere wijk

Buurtschap te Veld is een bijzondere wijk, op verschillende manieren. Het is ontworpen vanuit het landschap. De woningen staan er in principe tijdelijk en staan in groepjes bij elkaar. Er zijn geen reguliere tuinen maar veel gemeenschappelijke openbare ruimte.

Om de toekomstige bewoners bewust te maken dat dit niet zo maar  een wijk is, organiseerden we verschillende interventies en activiteiten. Zo gingen we op groensafari waarbij deelnemers meer te weten kwamen over de natuurlijke kwaliteiten van het gebied.

Informeren sociale huurders

Het grootste deel van de woningen zijn sociale huurwoningen. Samen met Woonbedrijf, verhuurder van de eerste groepen woningen, ontwikkelenden we een traject voor geïnteresseerden. Onderdeel daarvan was het reageren op stellingen die te maken met de (beoogde) sfeer en visie op Buurtschap te Veld.