Hallo!

Bijna iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar voor veel mensen is het een (groeiend) probleem. Het project Hallo! bestaat uit verschillende onderdelen om op een creatieve manier het gesprek aan te gaan over eenzaamheid en er zelf mee aan de slag te gaan. Er is een doeboek, bijeenkomsten, gesprekspakketjes en een wijkroute.

_waar: Achtse Barrier, Eindhoven
_wanneer: 2021-2022
_met: Stichting AB voor elkaar, WijEindhoven, Gemeente Eindhoven, Archipel Zorggroep | mogelijk gemaakt door: Gemeente Eindhoven en Prins Bernhard Cultuurfonds

Doeboek

Het doeboek bevat opdrachten en vragen die bewoners zelfstandig, samen met een buur of kennis of in de wijk kunnen uitvoeren. Het laat bewoners op een laagdrempelige manier naar de onderwerpen eenzaamheid, verbinding en contact kijken. Er zijn invuloefeningen, actieve oefeningen waarbij je de wijk in moet en creatieve opdrachten.

Bijeenkomsten

In de Achtse Barrier organiseerden we verschillende bijeenkomsten, overkoepelend en in kleinere groepjes. Waar mensen die verbinding zoeken behoefte aan hebben, kan namelijk heel erg verschillend zijn. Sommige bewoners zijn geholpen met meer contact. Andere hebben juist behoefte aan meer inzicht in zichzelf.

Hallo!-route

De Hallo!-route is een wandelroute langs bordjes met opdrachten en prikkelende vragen die voor gesprek en verbinding zorgen. We hebben deze in de Achtse Barrier uitgezet, maar deze is ook elders in te zetten. De route is beeldend en positief, er mag gelachen worden!

Gesprekspakketjes voor ouderen

Voor Archipel hebben we verschillende gesprekspakketjes ontwikkeld. Deze kunnen gebruikt worden in de dagbestedingsgroepen. Ieder gesprekspakket bevat een opdracht om de ouderen (zo zelfstandig mogelijk) te prikkelen om een andersoortig gesprek met elkaar te voeren. Zo is er een kaart met ‘zo zou mijn leven ook kunnen zijn’. Daarbij horen fotokaarten met allerlei beroepen over de vraag wat je vroeger wilde worden. Er zijn ook creatieve opdrachten.

Meer gesprekspakketjes

De gesprekspakketjes voor Archipel waren een groot succes. Daarom ontwikkelden we soortgelijke opdrachten voor de taalgroepen, de wandelgroep en de mijmermiddagen die worden georganiseerd door AB voor Elkaar. De opdrachten waren afgestemd op de doelgroep.