Ja! Vredeoord

Trudo heeft in Eindhoven de woonwijk Vredeoord ontwikkeld. Een nieuwbouwwijk van zo’n 200 sociale huurwoningen en zo’n 50 koopwoningen en eenzelfde aantal kavels voor CPO-groepen. Vredeoord is een bijzondere buurt, met veel nadruk op duurzaamheid, groen en alle ruimte voor spelende kinderen.

_in opdracht van: Trudo
_waar: Eindhoven
_wanneer: 2019-2021
_met: Scherpontwerp
_foto’s: Bram Berkien

Buurt voor bewoners

Hoe zorg je dat een buurt echt van bewoners wordt? Dat was de insteek van Trudo met Vredeoord. Aan ons de vraag te stimuleren en faciliteren dat bewoners samen initiatieven ontwikkelen rondom bijvoorbeeld kinderopvang, energie en duurzaamheid. Dat de kopers, zelfbouwers en de huurders voluit Ja! zeggen tegen Vredeoord.

Hotel Vredeoord

Geïnteresseerden konden alvast proeven van de buurt in ‘Hotel Vredeoord’. Ze konden dan alvast een nachtje doorbrengen op de bouwplaats. Daarnaast organiseerden we wandelingen om de omgeving te verkennen, en we organiseerden informatieavonden en kennismakingsbijeenkomsten. Mensen die bijvoorbeeld interesse hadden in de cpo-kavels, konden hun plannen en ideeën delen met elkaar en zo een groep vormen.

Thema-avonden

In speciale avonden zijn we daarnaast met (toekomstige) bewoners inhoudelijke aan de slag gegaan. Hoe regelen we het samen? Hoe maken we de wijk groen, duurzaam en energiezuinig? Hoe geven we ruimte aan kinderen? Het zijn avonden met inspiratie, brainstorm, overleg en het begin van mooie plannen!

Burendagen nog voor oplevering

Toekomstige bewoners konden alvast proeven van de buurt in ‘Hotel Vredeoord’. Ze kunnen alvast een nachtje doorbrengen op de bouwplaats. Daarnaast organiseerden we wandelingen om de omgeving te verkennen, en faciliteren we initiatieven. Voor wie al weet dat hij of zij in de wijk zal gaan wonen, zijn er ook al burendagen, nog voor er een huis is opgeleverd.

Opleverfeest

Inmiddels is de wijk helemaal opgeleverd en genieten bewoners van het groen, hun huis en de gezellige buurt. Om dat te vieren was er in september 2021 een opleverfeest. Als morgenmakers mochten we daar voor wat actie zorgen. We organiseerden een mega floor-is-lava-jungle-spektakel. Met grote jungle-dieren, flink wat balen stro en een boel rennende kinderen én ouders.