Jeugd Voorop

Hoe geef je jongeren in de jeugdhulp inspraak op belangrijke beslissingen in hun hulpverleningstraject? Hoe kom je samen tot een goed gesprek hierover? Met deze ontwerpvragen zijn we aan de slag gegaan binnen het project Jeugd Voorop. Na een brede verkenning hebben we één idee voor een gesprekstool verder uitgewerkt.

_in opdracht van: Fontys Hogeschool Sociale Studies
_waar: Eindhoven
_wanneer: 2019 en 2020
_met: Bijzonder Domein Jeugd, Fontys Hogescholen, Herlaarhof

We zijn gestart met een brainstorm met een groep docenten en andere betrokkenen in de jeugdhulpverlening en drie ontwerpstudio’s. Centraal stond de vraag hoe we jongeren meer regie kunnen geven op het eigen traject. Als morgenmakers zijn we daarna een van de ideeën gaan uitwerken en testen: een gesprekstool met voetbal als metafoor.

Voetbalveld

De tool helpt de jongeren om na te denken en te communiceren. De tool bestaat uit een voetbalveld op een whiteboard, diverse poppetjes en rode en gele kaarten. In dit gesprek creëert de jongere hoe er gespeeld wordt, zet het team van spelers neer, kiest de rolverdeling (aanvaller, verdediger, aanvoerder), een coach en denkt na over de speltactiek.

Jouw team, jouw regels

De zwarte lijnen van een voetbalveld zijn juist herkenbaar en zorgen ervoor dat we over posities in het veld kunnen spreken: een gemeenschappelijke taal. De lijnen staan op whiteboard zodat de deelnemers aan het gesprek worden uitgenodigd om pijlen te trekken of namen op te schrijven. Laagdrempelig, er is immers altijd de mogelijkheid om weer uit te wissen.

Tijdens het gesprek kunnen de jongeren de poppetjes een plek op het speelveld zetten en verzetten. Het gebruik van fysieke poppetjes nodigt uit tot intuïtief gebruik. En er zijn gele en rode kaarten om spelregels en no-go’s op te schrijven. De jongeren schrijven zo zelf de spelregels van hun traject.

Kansen

De reacties tijdens het testen zijn enthousiast en de deelnemers zien kansen voor zichzelf. De een wil het gebruiken voor een gesprek met haar ouders, de ander wil het gebruiken om in gesprek te gaan met zijn behandelcoach. De volgende stap zou zijn om de gesprekstool te testen met meer jongeren, op verschillende locaties en over een langere periode van tijd.