Straatpraat

Wat gebeurt er achter de voordeur? Hoe kunnen we bewoners verbinden?
Verschillende woningcoöperaties vroegen morgenmakers een tool te ontwerpen om gesprekken aan te gaan. En vervolgens om samen met hen die gesprekken te voeren. Daaruit is de methode Straatpraat ontstaan.

_in opdracht van: TBV Wonen, Wooncompas Ridderkerk, Casade
_waar: Tilburg, Ridderkerk, Waalwijk
_wanneer: 2020-2022
_met: Pofferdory

Stickers plakken

Bij Straatpraat beginnen we met een prikkelende uitnodiging. In Tilburg Noord werkten we in appartementencomplexen. We hingen grote broden op in de portieken waarop bewoners groene en rode stickers konden plakken bij verschillende thema’s die zij positief of negatief vonden. In Waalwijk pasten we Straatpraat toe in een wijk met grondgebonden woningen. Daar kreeg ieder een flyer met rode en groene stickers in de bus.

Soep, poffertjes en ijs

Vervolgens gaan we met de bewoners in gesprek. We zorgen voor iets lekkers zoals soep of taart, poffertjes of ijs. Dat zorgt meteen voor een goede sfeer. Medewerkers van de woningbouwcorporatie nemen we de tijd om te bespreken welke thema’s aandacht nodig hebben.

Straatpraat Tilburg Noord

Wat speelt er in de flats? Waar kan de woningbouwcoöperatie verbetering brengen? En wat zijn aandachtspunten voor de komende renovatie? TBV Wonen wilde hierover graag met de bewoners van zes flats in de Schubertstraat in Tilburg in gesprek. Dat hebben we samen gedaan in het project Straatpraat. Daarna kan iedereen langskomen voor een gesprek, met morgenmakers en/of medewerkers van TBV Wonen. Op zes verschillende momenten waren we aanwezig bij de zes verschillende flats.