Zorg voor morgen

ontwerp voor nieuwe ouderenzorg

De ouderenzorg verandert. Dat moet ook wel. Hoe ziet de zorg van morgen eruit? Durven we met een nieuwe bril te kijken en oude patronen los te laten? Een beetje bijsturen lijkt niet voldoende. Hoe zorgen we ervoor dat het over mensen gaat? Want dat voelt niet helaas altijd zo.

Onder de vlag Zorg voor morgen werken we aan verschillende projecten voor  nieuwe ouderenzorg . Daarin werken we altijd samen met zorgmedewerkers, buurtgenoten, familie en natuurlijk de ouderen zelf.

zorgzame gemeenschappen_
en de rol van de professional

Zorgzame gemeenschappen zijn dé toekomst. We zullen meer voor elkaar (moeten) zorgen. Maar hoe ziet dat eruit? En wat is daarin eigenlijk de rol van de ouderenzorg-professional? Wat moeten zij doen, en … wat laten?
Samen met drie zorgorganisaties (Coloriet, Curamare en Archipel Zorggroep) onderzoeken we twee jaar lang deze vraag. Dat doen we binnen het What If Lab… van Actiz, de koepel van ouderenzorgorganisaties, en de Dutch Design Foundation.

Zorgsamer
hoe het sociale netwerk kan blijven bestaan

Wanneer mensen met dementie naar een woonzorglocatie verhuizen, dan wordt hun kennissenkring kleiner. De klaverjaspartners, kennissen van de moestuin, de koffiekring of de voetbalclub: door de omstandigheden worden de contacten minder. In het project Zorgsamer onderzoeken we hoe het sociale netwerk kan meeverhuizen naar een woonvoorziening.

oplossingen voor de praktijk

Aan plannen die in een la verdwijnen hebben we niks. Nieuwe ideeën moeten werken in de praktijk en een plek vinden binnen een systeem. Daarom werken we zowel met mensen op de werkvloer als met mensen die het beleid maken om te komen tot nieuwe concepten en werkwijzen.

Het uittesten van ideeën in de praktijk is daarin heel belangrijk. Daarmee achterhalen we waar kansen liggen voor beweging en waar we weerstand tegenkomen. Voor dat testen nemen we de tijd. Dat is nodig. Want de waan van de dag is een groot deel van de zorg van vandaag.

Eigenwijzer babbelbox
echte zorg begint bij een goede babbel

Een gesprek voeren over wat iemand bezighoudt en belangrijk vindt, is niet altijd makkelijk. Zeker niet bij mensen met dementie. De Eigenwijzer Babbelbox helpt zorgmedewerkers en familie om waardevolle gesprekken te voeren en de uitkomsten te delen. Werken met de Babbelbox is leuk om te doen en draagt bij aan mensgerichte zorg.

‘Met de Eigenwijzer babbelbox leer je bewoners beter kennen. Daardoor kun je veel beter op iemands behoefte ingaan en zo kun je echt meer kwaliteit van leven geven.’

innovatiecoach Oktober

in de shop

Eigenwijzer babbelbox

voor waardevolle gesprekken,
ook bij dementie

per box €100,-

Eigenwijzer babbelbox – vliegende start

introductie-sessie voor gebruik

introductie + 2 boxen €350,-

Eigenwijzer babbelbox – met inbedding

begeleiding bij gebruik

op maat