Kwartiermaken op het azc

Het asielzoekerscentrum (azc) Oisterwijk ligt op een prachtige groene plek, een beetje verscholen in de bossen. De locatie wordt vernieuwd, en de vraag is hoe we nu en in de toekomst deze locatie beter kunnen verweven met de rest van Oisterwijk. Daarom zijn we hier aan de slag als kwartiermakers.

_in opdracht van: Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
_waar: Oisterwijk
_wanneer: lopend
_met: Brink | bouw, infra, vastgoed

Levendig

Op het azc gebeurt vanalles. Er is een basisschool, een middelbare school, er is opvang voor alleenstaande minderjarigen en er wonen een paar honderd andere mensen, zowel asielzoekers als statushouders.

Er wordt gesport en in het groen gewerkt. Er wordt geleerd: taal, computers, fietsen en meer. Bewoners die vrijwilligerswerk willen doen bij een lokale organisatie kunnen terecht bij de ‘Meedoenbalie’. Al met al is er een levendigheid door initiatieven van bewoners, medewerkers van verschillende organisaties en anderen.

Netwerk

Samen met hen kijken hoe we het bestaande netwerk kunnen verstevigen en uitbreiden. Hoe we een structuur kunnen ontwikkelen die het makkelijker maakt initiatieven te ontplooien, vrijwilligers te vinden en die het azc een plek is waar ook andere mensen uit Oisterwijk zich thuis kunnen voelen. Daarvoor bouwen we door op wat er is en we doen interventies voor nieuwe idee├źn en om deze te testen.

Open dag op het azc

Tijdens Nationale Burendag opende het azc de deuren voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe het is om te wonen en werken op een asielzoekerscentrum. Een mooie kans voor ons als kwartiermakers om omwonenden te ontmoeten!

Om bezoekers te laten zien dat er allerlei manieren zijn om actief te zijn op het azc hingen we over het hele terrein opvallende borden. Daarop stonden oproepen voor bijvoorbeeld taalmaatjes, mensen met groene vingers of bijvoorbeeld houtbewerkers die les willen geven aan minderjarige asielzoekers. Het leverde een aantal mooie contacten op.

I.v.m. de privacy van de bewoners hebben we geen foto’s van de spontane ontmoetingen, het lekkere eten en het spontane dansmomentje.